Używamy plików cookies na naszej stronie internetowej. Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej, bez zmiany ustawień prywatności przeglądarki, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych takich jak adres IP czy identyfikatory plików cookies w celach marketingowych, w tym wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji, celach analitycznych i statystycznych, a także na zapisywanie i przechowywanie plików cookies na Twoim urządzeniu. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić ustawienia dotyczące plików cookies w swojej przeglądarce.

Polityka Prywatności i Cookies
AKCEPTUJĘ
Przepis na kiszone ogórki

Przepis na kiszone ogórki

Przepis na kiszone ogórki

Składniki:

10 kg młodych, małych ogórków, ok. 7 L wody, 35 dag soli, 50 dag przypraw: łodygi kopru, korzeń chrzanu, liście dębowe, wiśniowe lub z czarnej porzeczki, główka czosnku, gorczyca, wiązka kopru.

Receptura:

Zaleca się, aby zerwane ogórki kisić w tym samym dniu. Starannie umyte ogórki osączyć z wody. Nie obcinać końców, lecz je ponakłuwać. Ułożyć w garnku warstwami, dodając w połowie i na powierzchni garnka przyprawy. Całość zalać zimną solanką (przegotowana woda z dodatkiem soli; proporcja: 5 dag soli na 1L wody), aż do całkowitego ich zanurzenia.

Całość przycisnąć kamieniem dociskowym. Garnek z ogórkami pozostawić na 2-3 dni w ciepłym pomieszczeniu (wskazana temperatura to 18 – 20°C). Po tym czasie garnek wstawić do zimnego miejsca.

1Komentarze

    • Avatar
      Kwaśny
      gru 4, 2021

      Kiedyś kisiłem tak ogórka polecam ! Proponuje dosypać kilka ziaren młotkowanego pieprzu